Βόρειος Ταΰγετος
Οι λάτρεις των on the road και των διαδρομών έξω από τα συνηθισμένα αξίζει να κάνετε τη διαδρομή προς τους λεγόμενους «βόρειους δήμους» ή χωριά της «πάνω ρίζας» κατά μήκος της «Μυστριώτικης Στράτας», της διαδρομής δηλαδή που ακολουθούσαν οι Παλαιολόγοι από τον Μυστρά για την Κεντρική Ελλάδα, από τα Βορδόνια μέχρι το Λεοντάρι. Θα επισκεφτείτε τους θολωτούς τάφους της Πελλάνας και θα διασχίσετε μια σειρά σχετικά άγνωστων χωριών της Λακωνίας που δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα τουριστικά. Σημειώστε τα Βορδόνια, απλωμένα σε μικρούς μαχαλάδες, με κάποια όμορφα αρχοντικά ( ξεχωρίζουν του Παναγιώτη Λιναρδάκη, του Ζωγράφου και του Κοπανίτσα ), το Καστόρι ή Καστανιά, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι με κάποιες προτάσεις διαμονής και γεύσης, το Γεωργίτσι, που δεν έχει τυχαία χαρακτηριστεί «μπαλκόνι του Ταϋγέτου», και το Λογκανίκο ( περπατήστε ως τα απομεινάρια του φράγκικου κάστρου και θαυμάστε τις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα ).
Τρύπη – Καιάδας
Όμορφο χωριό με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά – οι ταβέρνες της ( ανοιχτές κυρίως το καλοκαίρι ) αποτελούν κλασική στάση για κατσικάκι Ταϋγέτου. Η μεγάλη χαράδρα της Λαγκάδας που απλώνεται από κάτω σε αγριεύει – δεν εκπλήσσεσαι που λίγο πιο κάτω βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Καιάδας, όπου κατά την παράδοση οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα νεογέννητα. Από δω και πέρα ξεκινά μια όμορφη διαδρομή που περνά μέσα από το δάσος του Ταϋγέτου και καταλήγει στην Καλαμάτα. Ο δρόμος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο φαράγγι, οι κατακόρυφες πλαγιές κρύβουν τον ήλιο, τα έλατα πυκνώνουν, ενώ, αν κοιτάξετε ψηλά, όλο και κάποιο αετό θα δείτε να ζυγιάζεται πάνω από τα κεφάλια σας. Στην περιοχή της Λαγκάδας, το ομώνυμο αναρριχητικό πάρκο αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του σπορ.
Αναβρυτή
Το σημαντικότερο από τα χωριά της ορεινής ζώνης της Σπάρτης αποτελεί βάση για ορειβατικές εξορμήσεις στον Ταΰγετο. Αν και είναι σύντομος ( 7,5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης ) και ασφαλτοστρωμένος, ο δρόμος που ανεβάζει στην Αναβρυτή είναι ικανός να τρομοκρατήσει ακόμα και τους έμπειρους οδηγούς, καθώς φιδογυρίζει στην άκρη του γκρεμού για να καταλήξει σ’ ένα μικρό πέτρινο χωριό με φόντο τον μόνιμα καλυμμένο με ομίχλη Ταΰγετο, όχι τυχαία οι ντόπιοι το αποκαλούν «ανεμοδαρμένα ύψη». Το επιβλητικό δημοτικό σχολείο στην είσοδο του χωριού στεγάζει ένα μικρό Βοτανικό και Γεωλογικό Μουσείο.
Ξηροκάμπι – Κουμουστά
Το Ξηροκάμπι ( 13 χλμ. νότια της Σπάρτης ) είναι ένα ζωντανό χωριό και έδρα του Δήμου Φάριδος, γνωστό για το πέτρινο ελληνιστικό γεφύρι, το οποίο υποδεικνύει η σχετική πινακίδα λίγο έξω από το χωριό. Συνεχίστε μέχρι την Κουμουστά, ένα μοναδικό, ερειπωμένο μεσαιωνικό χωριό που αρχίζει σιγά σιγά να ξαναζεί με τις αναστυλώσεις των πρώτων σπιτιών. Από δω ξεκινούν διάφορα μονοπάτια που οδηγούν, μεταξύ άλλων, στο καταφύγιο και στη Μονή Γόλας, από τις λίγες περιπτώσεις μοναστηριών με αγιογραφίες όπου απεικονίζονται, πλάι στους αγίους, και μορφές αρχαίων φιλοσόφων. Στη μονή μπορείτε να φτάσετε και με αυτοκίνητο ( 11 χλμ. από το Ξηροκάμπι ), όπως επίσης και στη Μονή Ζερμπίτσας ( 3 χλμ. από το Ξηροκάμπι ), όπου λειτουργεί και μια μικρή έκθεση αγιογραφίας.