Έχοντας στο «θησαυροφυλάκιο» της ένα ένδοξο παρελθόν, που άφησε το αποτύπωμά του με χρυσά γράμματα στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, η Σπάρτη αποτελεί έναν προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου!
Ένας τόπος που θα σας εκπλήξει με τις εναλλαγές των τοπίων του, τη μοναδική του φύση και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του…
Η περιήγηση στον τόπο που βασίλεψε ο Μενέλαος και ο Λεωνίδας ξετυλίγει βήμα προς βήμα ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας.
Ξεκινήστε την εξερεύνηση σας από το Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης (Λυκούργου & Αγ. Νίκωνος).
Στεγασμένο σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο με κήπο που κοσμούν αγάλματα, είναι το πρώτο ελληνικό Μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής. Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του και προτρέπει τους επισκέπτες να θαυμάσουν σπάνια εκθέματα από τα αρχαία και τα ρωμαϊκά χρόνια. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, κεραμικά, ενεπίγραφες στήλες, ειδώλια και αναθηματικές πήλινες μάσκες. Ένα έκθεμα που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε είναι η προτομή Σπαρτιάτη πολεμιστή του επονομαζόμενου «Λεωνίδα».
Προτομή Λεωνίδα
Αγάλματα Πάρκο Μουσείου
Στη συνέχεια κινηθείτε βόρεια της πόλης (Διηνέκους και Θερμοπυλών) , για να θαυμάσετε τον Τάφο του Λεωνίδα ή «Λεωνιδαίο», ένα ναόμορφο οικοδόμημα της αρχαιότητας όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκαν τα οστά του του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα.
Τάφος Λεωνίδα
Χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ και αποτελεί το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Συνεχίζοντας βόρεια θα συναντήσετε το σήμα κατατεθέν της Σπάρτης, το άγαλμα του Λεωνίδα, που στέκει αγέρωχο μπροστά από το δημοτικό στάδιο, στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Άγαλμα Λεωνίδα
Το μεγαλειώδες κι επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης, που τοποθετήθηκε εκεί το 1969, είναι σίγουρα το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Σε κοντινή απόσταση θα συνατήσετε την Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, το Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το λεγόμενο κυκλικό οικοδόμημα, λείψανα καταστημάτων καθώς και μιας Βασιλικής των μέσων βυζαντινών χρόνων.
Αρχαίο Θέατρο
Η θέα από την κορυφή της Ακρόπολης με την πόλη της Σπάρτης στα αριστερά και τον επιβλητικό Ταϋγετο στα δεξιά είναι μαγευτική. Συνεχίζοντας δυτικά, στην άκρη της πόλης, βρίσκεται το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, που είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων.
Ιερό Όρθιας Αρτέμιδος
Αν διαθέτετε μεταφορικό μέσο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μενελάιο , ιερό στο οποίο γινόταν η λατρεία του Mενελάου, μυθικού βασιλιά της Σπάρτης και της συζύγου του Eλένης.
Μενελάιον
Βρίσκεται στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, 5 χλμ. από τη Σπάρτη, με εξαιρετική θέα προς τον Ταϋγετο και την κοιλάδα του Ευρώτα.
Τέλος, όλοι έχετε ακούσει τον μύθο που ήθελε τους Σπαρτιάτες να πετούν από τον Καιάδα τα ασθενικά παιδιά τους. Είναι δυνατόν να βρίσκεστε στη Σπάρτη και να μην επισκεφτείτε το «σπηλαιοβάραθρο του τρόμου»;
Μόλις 10 χλμ από το κέντρο της πόλης, κοντά στο χωριό Τρύπη, θα το συναντήσετε στον δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας. Για την ιστορία, ο μύθος παραμένει… μύθος, αφού μελέτες απέδειξαν ότι εκεί εκτελούσαν μόνο καταδικασμένους σε θάνατο, προδότες, επίορκους ή εγκληματίες.
Καιάδας
Μυστράς…απλά μαγευτικός…
Μυστράς Πανόραμα
Σκαρφαλωμένος στην πλαγιά του Ταΰγέτου, 5χλμ. από την πόλη της Σπάρτης, βρίσκεται ο Μυστράς, η ερειπωμένη βυζαντινή πολιτεία, που ατενίζει σιωπηλά την πόλη της Σπάρτης.
Μυστράς Μητρόπολη
Κατά την εποχή της ακμής του, ήταν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και συγκέντρωνε σοφούς, καλλιτέχνες και λόγιους.
Μυστράς Παντάνασσα
Ένας λαβύρινθος από πέτρινα δρομάκια οδηγεί σε πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με μοναδική αρχιτεκτονική, βυζαντινά οικόσημα και εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Μυστράς Παλάτια
Το Παλάτι των Δεσποτών, με την αίθουσα του θρόνου και τον εμβληματικό ανάγλυφο δικέφαλο αετό, η Μονή της Παντάνασσας, η μοναδική εν λειτουργία μονή του Μυστρά με τις φιλόξενες μοναχές ,ο Άγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) όπου στέφθηκε το 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, η Αγία Σοφία, η Ευαγγελίστρια, η Περίβλεπτος, τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου και τόσα άλλα σημαντικά μνημεία συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθιού που σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή!
Γι’ όσους δεν πτοούνται από την ανάβαση, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την ανάβαση στην κορυφή, στο κάστρο του Βιλεαρδουίνου. Η θέα σας αποζημιώσει…
Μυστράς Παντάνασσα
Μια βόλτα στο μουσείο του Μυστρά, ένα διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, θα ολοκληρώσει κατά τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σας σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.
Μυστράς Μουσείο
Άλλωστε, από το 1989, ο Μυστράς βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Μυστράς Παλάτια
Τόπος πολιτισμού..
Για να γνωρίσετε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Σπάρτης, αρκεί να επισκεφτείτε τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και συλλογές του Δήμου και να θαυμάσετε τα πλούσια εκθέματα τους.
Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, επισκεφθείτε το Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης (Λυκούργου & Χαμαρέτου) το οποίο δημιουργήθηκε από τον Δήμο και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και φιλοξενείται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης.
Μουσείο Νεότερης Σπάρτης
Στο μουσείο εκτίθενται παραδοσιακές στολές, χειρόγραφα, σχέδια, καθώς και οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και την ιστορία της από την επανίδρυσή της το 1834, μέχρι σήμερα.
Επόμενη στάση, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος Αμαλίας 129), μέλος του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το πρωτότυπο αυτό μουσείο είναι σίγουρα από τα must visit της περιοχής και θα σας ταξιδέψει στην ιστορία της ελιάς και του ελαιόλαδου, τις μεθόδους παραγωγής, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την πολύπλευρη σημασία τους για την οικονομία και τη διατροφή των Ελλήνων.
Μουσείο Ελιάς
Αν ενδιαφέρεστε για την τέχνη, τότε μια επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη (Κ.Παλαιολόγου 123), που λειτουργεί από το 1982 και περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων και περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής πινακοθήκης καθώς και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης (Λυσσάνδρου 5) στο οποίο φιλοξενούνται σημαντικές εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια καθώς και μία αξιόλογη σειρά χειρογράφων που προέρχονται από τις μονές της περιοχής, θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.
Μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης
Πινακοθήκη
Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης
Για τους φίλους της λαογραφίας υπάρχει το νεοϊδρυθέν Μανουσάκειο Μουσείο Λαϊκού & Αστικού Βίου (Ανανίου 13), που στεγάζεται σε ένα διώροφο οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα.
Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού βίου
Μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων θα γνωρίσετε όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Λυκούργου 135), εκτός από τα χιλιάδες βιβλία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το αρχείο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου που περιλαμβάνει έπιπλα, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις και την αλληλογραφία του.
Βιβλιοθήκη,Αρχείο Βρεττάκου
Για το τέλος σας προτείνουμε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο πρωτότυπα και διαφορετικά μουσεία της Ελλάδας. Πρόκειται για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών στο Μυστρά, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και το 2001 κέρδισε επάξια μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
Μουσείο Φωτογραφικών
Η φύση στα καλύτερά της…
Ευλογημένος με μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ο Δήμος Σπάρτης αποτελεί έναν μικρό παράδεισο για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
Ταύγετος
Ο μεγαλοπρεπής Ταΰγετος, στα δυτικά της Σπάρτης, είναι ένα από τα βουνά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε, είτε είστε ορειβάτης και πεζοπόρος είτε απλά φυσιολάτρης. Δάση με έλατα και μαυρόπευκα στολίζουν τις πλαγιές του και πηγές με κρυστάλλινα νερά θα σας δροσίσουν και θα σας ξεκουράσουν.
Ο Ταΰγετος προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με υποδειγματική σηματοδότηση, ακόμα και για τους λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους.
Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.
Ο Πάρνωνας από την άλλη, αποτελεί έναν βοτανικό παράδεισο, με εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας.
Το βουνό, κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα και έλατα, με το πολύπλοκο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είτε το διασχίζει εποχούμενος, είτε το εξερευνά περπατώντας στις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του. Η ομορφιά του βουνού μαγεύει τον επισκέπτη που, περπατώντας σε σκιερά δάση με κελαριστά ρέματα και ρυάκια, απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις του την ύπαιθρο. Η περιοχή του Πάρνωνα είναι διάσπαρτη από πηγές, κρήνες, εκκλησάκια και μοναστήρια. Το δίκτυο των μονοπατιών του Πάρνωνα, με μήκος 62 χλμ., κινείται σε υψόμετρο από 1.000 μέχρι 1.900 μ και είναι και αυτό υποδειγματικά σηματοδοτημένο. Ο Πάρνωνας αποτελεί ορμητήριο για χωμάτινες διαδρομές με ποδήλατα, περπάτημα, εξερεύνηση αλλά και ηρεμία και γαλήνη!
Πάρνωνας κορυφή
Στις πλαγιές του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, υπάρχουν πολλά γραφικά χωρία και οικισμοί με παραδοσιακά ταβερνάκια, ξενώνες και κατοίκους που θα σας υποδεχθούν και θα σας κερδίσουν με τη φιλοξενία τους.
Βόλτες στην πόλη…
Η πόλη της Σπάρτης διαθέτει εκτός από τα πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα και μια σημαντική ποικιλία επιλογών όσον αφορά τη διασκέδαση.
Σπάρτη πλατεία
Οι ρυθμοί της πόλης έχουν γίνει πιο έντονοι τα τελευταία χρόνια με την έλευση φοιτητών λόγω των πρόσφατα ιδρυθέντων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στην κεντρική πλατεία Σπάρτης και στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου που σφύζουν τις περισσότερες ώρες από ζωή. Σημείο συνάντησης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, η κεντρική πλατεία είναι πάντα γεμάτη.
Σπάρτη κεντρική πλατεία
Από το πρωί μικροί και μεγάλοι κάνουν τη βόλτα τους, ψωνίζουν στα γύρω μαγαζιά και παίζουν! Όταν πέφτει ο ήλιος, μετατρέπεται σε μία από τις πιο ρομαντικές πλατείες της πόλης, φωτίζεται και μεταμορφώνεται σε έναν υπαίθριο χώρο αναψυχής. Την ίδια στιγή, το παρόν ενώνεται με το παρελθόν, με το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή στο κέντρο να είναι διαχρονικός μάρτυρας της σπαρτιάτικης ιστορίας. Το πιο γνωστό και παλιό πάρκο στην πόλη είναι το πάρκο Ευαγγελίστριας, που δημιουργήθηκε στη μεταπολεμική εποχή και οι παλιότεροι το έχουν συνδυάσει με την παιδική τους ηλικία. Όμως και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης αρκετών νέων, ειδικά μετά την ανάπλασή του.
Πάρκο Ευαγγελίστρας
Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το Άγαλμα του Λυκούργου, του μεγάλου νομοθέτη της αρχαιότητας.
Άγαλμα του Λυκούργου
Αν έχετε μια πιο ρομαντική διάθεση, κατευθυνθείτε προς το πάρκο του Αγίου Νίκωνος, πολιούχου και προστάτη της πόλης, και καθίστε σε ένα από τα παγκάκια «χαζεύοντας» το μεγάλο συντριβάνι και τους περαστικούς από τον διπλανό πεζόδρομο της οδού Κλεομβρότου με τις καφετέριες και τα μεζεδοπωλεία..
Πάρκο του Αγίου Νίκωνος
Αν έχετε διάθεση για περίπατο, ποδήλατο ή πεζοπορία τότε επισκεφθείτε το Πάρκο Γουδέ, το «κόσμημα» της Σπάρτης (4 χλμ. από το κέντρο, στο δρόμο προς Μυστρά) που αποτελεί έναν χώρο ξεγνοιασιάς και ατελείωτου παιχνιδιού για μικρούς και… μεγάλους.
Πάρκο Γουδέ
Πεζοί και ποδηλάτες συμβιώνουν αρμονικά στον χώρο, οι αθλητικοί τύποι μπορούν να κάνουν τη γυμναστική τους στο υπαίθριο γυμναστήριο και οι… πιτσιρικάδες να κάνουν skate στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα.